Opleiding in de kijker: sketching at work

 

Het idee dat creativiteit enkel en alleen weggelegd is voor creatieve profielen op de werkvloer is intussen achterhaald. Ik hoorde onlangs tijdens een inspirerende talk over technologie en innovatie dat een van de weinige dingen die wij als mens nog voor hebben op computers creativiteit is. Het enige misschien zelfs. Jezelf wat creativiteit aanmeten in een wereld waarin het competitieve klimaat niet bepaald afneemt is dus een goed idee. Dat klinkt misschien dramatisch maar het is de realiteit.

 

En het is net daar waar het schoentje wringt. Het idee dat men wél of niet creatief is en dat men geboren wordt met het “creativiteitsgen" is een hardnekkige misvatting. Eentje die nog heel sterk leeft vandaag de dag. Creativiteit valt niet af te lezen in een DNA. Vergelijk het liever met een spier. Een spier die je kan trainen.

 

 

“Het idee dat men wél of niet creatief is en dat men geboren wordt met het ‘creativiteitsgen’ is een hardnekkige misvatting.”

 

 

Shift in manier van werken

 

We leven in tijden van gepolijste powerpoint presentaties en fancy workshop methoden. Iedereen krijgt er op een gegeven moment mee te maken. En daar is op zich niks mis mee. Alleen ervaren mensen steeds vaker dat deze rigide manier van werken niet altijd bevorderlijk is voor de creativiteit, het overbrengen van een boodschap, de samenwerking, … Noch creëert het dat soort energie die leidinggevenden én werknemers wenselijk vinden op de werkvloer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat nieuwe manieren van werken hun weg vinden naar de werkvloer. Hallelujah. Sketching at work is daar een goed voorbeeld van. Zullen deze nieuwe methoden de mooie maar soms onproductieve powerpoint presentaties vervangen? Wellicht niet. We zijn nog niet klaar om onze geliefde slides los te laten. Wél zullen ze er op zijn minst een mooie en nuttige aanvulling op zijn. 

 

 

“Onze rigide manier werken is niet altijd bevorderlijk voor de creativiteit en communicatie.”

 

 

Sketching at watte?

 

Bij sketching at work gaat het dus helemaal niet om mooi kunnen tekenen. Dat is echt van secundair belang. Het gaat in eerste instantie om een bewustwordingsproces dat je tekenen wel degelijk kan gebruiken in een zakelijke context én dat dat tot verrassende resultaten kan leiden.

 

Je kan het gebruiken om inzicht te krijgen in pakweg de sterktes van een bepaald aanbod, de pijnpunten in een organisatie of de kernoorzaak van een bepaald issue op de werkvloer. En het gaat daarbij vooral om de dialoog die je op gang trekt. Onze deelnemers bij TUI Fly bevestigden dat nog maar eens. ‘Zonder deze oefeningen hadden we een totaal ander gesprek gehad vandaag’.

 

 

“Zonder sketching at work hadden we dit gesprek niet gehad vandaag.”

 

 

Het gaat dus niet zozeer om het eindresultaat of de sterkte van je tekening maar wel om het proces dat dat teweegbrengt. Zowel in groep als individueel. Door de visuele metafoor krijg je  andere invalshoeken en brengt het een ongelooflijk sterke dynamiek op gang. Eentje die je gewoonweg niet bereikt met het afchecken van lijstjes en opgeschreven notities. Waarmee ik niet bedoel dat lijstjes niet goed zijn. Lijstjes zijn geweldig om de ideeën die je al hebt te ordenen maar gaan je geen nieuwe inzichten geven. Bij tekenen is dat wél het geval. Probeer het vooral zelf als je nog twijfelt.

 

 

“Lijstjes zijn geweldig om de ideeën die je al hebt te ordenen maar gaan je geen nieuwe inzichten geven. Bij tekenen is dat wél het geval.”

 

 

Alle info over een opleiding ‘Sketching at work’ te verkrijgen via hannah@kompagnon.be

 

Mede dank aan onze partner Revolv voor de samenwerking met TUI Fly.

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Uitgelichte berichten

Goede voornemens starten met een goed plan

November 2, 2018

1/8
Please reload

Recente berichten

15 Jul 2019

14 Feb 2018

Please reload

Archief