Verkopen, omdat het moet…

3 Nov 2017

Van een open deur intrappen gesproken. Wil je overleven als ondernemer, moet je verkopen. No sales, no company. Zo simpel is het. Conclusie: iedereen doet aan sales, willen of niet. En daar wringt het schoentje. Sta jij elke ochtend op met een vat vol goesting voor de aankomende salesgesprekken? Ja? Keep it that way! Toch eerder een gematigde of ‘euuu neeee’ reactie? Wel, je bent niet alleen…

 

Op netwerkrecepties, beurzen, open coffees, ….komen we jullie, niet-zo’n-fan-van-(hard) selling-ondernemers vaak tegen. Met het verhaal dat je, terecht, verschillende salescursussen hebt gevolgd maar dat je je toch nog niet comfortabel voelt in het hele salesverhaal of er gewoon niet warm van wordt. Soms omwille van de schrik voor afwijzing, soms omwille van het fake/ingestudeerde/niet-natuurlijk aanvoelen van de aangeleerde salestechnieken of soms gewoon omdat het jouw ding niet is. Nooit omdat jullie niet in jullie eigen verhaal geloven. Gelukkig maar.

 

Well, we get it. Begrijp me niet verkeerd, salesopleidingen werken, zonder twijfel. De ene al wat beter dan de andere. Helaas werken ze best voor salesprofielen. De van nature vlotte babbelaars die als kind al bloemen

 

verkochten op het strand, knikkers verruilden op de speelplaats en snoepjes met een kleine winst doorverkochten … en laat het nu zo zijn dat jij zo niet bent.

 

Wat dan? Lost cause?! Absoluut niet! Alleen ga je verder moeten kijken dan de standaard salestechnieken om verkopen leuk te vinden. Je zal moeten ontdekken wat jou als persoon energie geeft en hoe je dit kan gebruiken bij verkoop. Je zal de tegenpartij moeten leren inschatten waar hij warm van wordt, hoe die in elkaar zit, hoe hij/zij jouw verhaal wil horen. Eens je dat leert, kan je jouw verhaal vol passie op de juiste manier naar die klant brengen. Zo kan je jouw verkoopgesprek voeren vanuit jezelf als uniek persoon op maat van de klant of partner aan de overzijde van de tafel. Pas als je verkoopgesprek weergeeft wie jij bent en is afgestemd op de partner aan de overzijde van de tafel, ontstaat er magie. Wedden dat je van moeten verkopen naar willen gaat? Want wie vindt het creëren van magie nu niet leuk?

Tags:

Share on Facebook
Please reload

Uitgelichte berichten

Goede voornemens starten met een goed plan

November 2, 2018

1/8
Please reload

Recente berichten

15 Jul 2019

14 Feb 2018

Please reload

Archief